dilluns, 18 d’octubre del 2010

MATERIALS DE TREBALL PREVI - CICLE SUPERIOR 5è

Els nois i noies de cinquè portaran a terme l'activitat de l'Empordà, l'oli i el vi, al poble de Pau, tot recorrent al matí una vinya i un olivar; i a la tarda, havent dinat al centre cívic, visitant la cooperativa.



CINQUÈ - 25 de gener - L'EMPORDÀ, L'OLI I EL VI 


Com a material de treball previ a l'aula s'ofereix una Presentació per a l'alumnat i la Guia de Presentació per al professorat, que us podreu descarregar de la pàgina de materials de la web del CdA.


Es pot proposar als nois i noies que facin hipòtesis de respostes sobre el què se'ls ha estat preguntant quan no ho saben del cert, i al mateix temps que generin noves preguntes. Durant la sortida s'espera resoldre-les.
Seria bo que ens enviéssiu amb suficient temps (un parell de setmanes abans de la sortida) el conjunt de preguntes recollides i el d'hipòtesis dubtoses, per així poder filar més prim, sabent de quin punt de coneixements previs hem de partir, i alhora engrescar millor l'alumnat.


http://www.xtec.cat/cda-empuries/matolivi.htm 

MATERIALS DE TREBALL PREVI - CICLE MITJÀ - 4t

El dia 25 de gener l'alumnat de quart i de cinquè  compartiran el transport però faran diferents activitats.


QUART
- 25 de gener - L'EMPORDÀ A VOL D'OCELL + DÒLMENS

 
Amb els de quart l'autocar ens pujarà dalt la serra de Verdera-Rodes per observar les dues panoràmiques que s'estenen a banda i banda i allà fer sengles lectures del paisatge natural i humanitzat.

Aprofitarem la proximitat per fer una visita d'una hora a dos dòlmens, Vinyes Mortes I i V. M. II.
A més, pararem atenció a les espècies vegetals més significatives i a la geologia de l'entorn.

Estem elaborant un material previ de C. Mitjà per a aquesta activitat que serà nova d'enguany, i proporcionarà  una nova versió de L'Empordà a vol d'ocell per a C. Superior, que trobareu a la part inferior de la pàgina de materials de la web del CdA.
Així mateix, fins ara havíem combinat la visita als dòlmens amb la de Sant Pere de Roda i el seu entorn,  tal i com podeu comprovar en aquesta pàgina esmentada.

Tan aviat tinguem el material a punt us el trametrem.

http://www.xtec.cat/cda-empuries/matspr.htm

MATERIALS DE TREBALL PREVI - CICLE MITJÀ 3r



 Els nens i les nenes de Tercer faran dues sortides per la vila marinera de l'Escala en la mateixa setmana, per tal de conèixer la seva història i entendre els canvis que s'hi han produït.


TERCER 
- 24 de gener - NUCLI ANTIC
- 28 de gener - CALES DE L'ESCALA AMB CAN CINTO XUÀ


Podreu baixar la Presentació per a l'alumnat de cadascuna d'aquestes activitats als apartats corresponents de la pàgina de materials de la nostra web.
Durant les sessions de visualització s'hauria d'establir un diàleg per tal de contestar-ne les preguntes, fer hipòtesi, fer noves preguntes...
que seran respostes els dies de les sortides.

Per al professorat la Guia de Continguts que inclou la totalitat de parades i explicacions és la que es troba a l'apartat de Cales de l'Escala (i can Cinto Xuà) per a Cicle Mitjà.

http://www.xtec.cat/cda-empuries/matescala.htm



MATERIALS DE TREBALL PREVI - CICLE INICIAL

Benvolguts, benvolgudes,
Tot seguit us enllacem a les pàgines de materials de la web del CdA perquè pugueu accedir i descarregar-vos fàcilment els  recursos de treball previ a les sortides.
Els distribuïm en diferents apartats, segons nivells escolars:

CICLE INICIAL

PRIMER - 29 de març de 2011 - SORRA I DUNES


 A l'apartat de Sistema dunar per a Ed Infantil i Cicle Inicial hi trobareu una Presentació per passar a alumnat, plena de preguntes que seran enriquides per d'altres més, així com hipòtesis que puguin sorgir durant la sessió.
Totes elles podran ser contestades durant la sortida.
A sota veureu la Guia de Continguts per al professorat, on es detallen els objectius del recorregut per les platges d'Empúries.

Més avall hi ha les Targetes del Sistema Dunar, que impreses i plastificades el CdA portarà com a suport material a llegir i comentar en cadascuna de les parades.

 http://www.xtec.cat/cda-empuries/matdunes.htm



 SEGON - 29 de març de 2011 - TALLER DE PINS I PINYES AMB ENTREVISTA AL PI


Aquesta activitat consisteix en un itinerari entre les pinedes d'Empúries per identificar els tres tipus de pins que hi viuen.


El camí ens portarà al lloc on podrem visitar el Pi, un pi molt vell que ha vist moltes coses i a qui els nens i nenes entrevistaran.

Les preguntes d'aquesta entrevista, elaborades prèviament al grup classe, s'hauran de fer arribar al CdA amb al menys dues setmanes d'antel·lació, perquè puguem preparar la trobada amb èxit i el Pi pugui contestar en directe.

Per fer-ho possible és necessari veure la Presentació de l'Entrevista al Pi i la Presentació del Taller de Pins i Pinyes, sense oblidar les Guies de Continguts d'interès pel professorat.
Tot això ho trobareu a l'apartat del Taller de Pins i Pinyes.

Si voleu aprofundir sobre el tema, o bé per utilitzar com a repàs posterior, trobareu un joc interactiu, el Joc dels pins, a l'apartat de Sistema Dunar (de riu a riu) com a "Altres".

http://www.xtec.cat/cda-empuries/matdunes.htm

dissabte, 16 d’octubre del 2010

Les sortides

Aquest és el 3r any que l'escola l'Esculapi té un projecte compartit amb el Camp d'Aprenentatge d'Empúries.

Per aquest curs estan previstes les següents activitats:


1r de cicle inicial: Sorra i dunes el 29 de març.

2n de cicle inicial: Pins i Pinyes amb entrevista al Pi el 29 de març.

3r de cicle mitjà: Nucli antic de l'Escala el 24 de gener i Cales de l'Escala el 28 de gener.

4t de cicle mitjà: L'Empordà a vol d'ocell (Mas Ventós) i Dòlmens el 25 de gener.

5è de cicle superior: L'Empordà: l'oli i el vi el 25 de gener.


Del 6 al 10 de juny estada a l'alberg d'Empúries relacionat amb el projecte ARCE (intercanvi entre escoles).

les activitats previstes són: Visita al Museu d'Empúries i visita als aiguamolls de l'Empordà.

dilluns, 20 de setembre del 2010

Busca'ls als Aiguamolls



Us oferim aquest joc d'apadrinament d'espècies, pensat com a treball de grups previ a l'aula, per enfocar la visita als Aiguamolls com una activitat cooperativa.
La recerca que farà l'alumnat al llarg de l'itinerari es preveu sigui desenvolupada des d'una base de coneixements  que seran completats i comprovats in situ, tot afavorint la proximitat o "familiaritat" amb aquells animals i plantes que els han estat adjudicats.
Com a conseqüència d'això afavorirem alhora la motivació i l'aprenentatge.

Disposem de dues versions, una per a Ed. Infantil/Cicle Inicial i l'altra per a Cicles Mitjà/Superior de Primària.
Així mateix estan confegides en tres reculls diferents d'espècies que podrem trobar segons l'estació de l'any en que farem la visita: Primavera/Estiu, Tardor, Hivern.
El que se us presenta tot seguit (i com a tall d'exemple) és la Guia de continguts i funcionament  del joc, corresponent a la primavera per a CM i CS. 

Més avall hi trobareu els enllaços a les presentacions que contenen les fitxes pels quatre grups de treball i que us podeu descarregar.
Busca'Ls- Gc Primavera1bc

Aquí podeu enllaçar als materials de primavera per a cicles mitjà i superior:

Fitxes grup 1
Fitxes grup 2
Fitxes grup 3
Fitxes grup 4

I finalment, les fitxes sense informació perquè siguin els mateixos alumnes que ho investiguin i que ho incloguin a cada diapositiva de la presentació, tal com s'explicita a la Guia de continguts i funcionament del joc.
Tingueu en compte que se us obrirà en format pps i haureu de transformar-ho en format ppt per poder-hi escriure textos.
Això es pot fer molt fàcilment: descarregant el fitxer amb el botó dret seleccionant "desa l'enllaç com a..." i  al guardar-ho canviant en el "nom del fitxer" la s per una t.

Fitxes buides grup 1
Fitxes buides grup 2
Fitxes buides grup 3
Fitxes buides grup 4

dimecres, 15 de setembre del 2010

SALUTACIÓ I MATERIALS DE TREBALL PREVI

Abans de començar, rebeu una salutació cordial del cullerot que ens vaticina una bona entrada al nou curs en què ens embranquem plegats:



I ara, anem per feina.
Tal com vam quedar en l'última reunió avui us comencem a enllaçar els materials de treball previ que haureu de menester al llarg del curs, tant per a l'estada del mes de juny (projecte ARCE) com per a les sortides d'un dia als mesos de febrer i març.

Començarem pel més llunyà, és a dir pels materials que necessitareu per a les visites a Empúries i als Aiguamolls el mes de juny.

Heu de clicar les paraules marcades en un altre color.

MATERIALS DE TREBALL PREVI PER A EMPÚRIES


Comptem amb un conte, Màrius d'Empúries, que ens ajuda a contextualitzar la visita a les ruïnes i a fer que les pedres "parlin".
Per al professorat recomanem la Guia de Continguts.
També us enllacem el Resum visual del conte d'en Màrius.

MATERIALS DE TREBALL PREVI PER ALS AIGUAMOLLS


Us enllacem la  Presentació pel a Primària i la respectiva Guia de Continguts pels mestres.

També us vam comentar que disposem d'una proposta multimèdia en forma de joc d'"apadrinament" d'espècies dels Aiguamolls (BUSCA'LS) d'on probablement  podríeu treure molt de suc interdisciplinar. Ara mateix no la podem enllaçar ni enviar per mail perquè pesa molt, ho hem de deixar per divendres 17/9 que la penjarem a la web del CdA.

Així doncs, fins divendres.



dijous, 15 de juliol del 2010

BENVINGUDA AL NOU CURS 10-11

Benvolguts i benvolgudes,


El proper curs reemprendrem el Projecte Compartit de coneixement de l'entorn amb vosaltres, continuant amb la dinàmica de sortides d'un dia i ampliant-lo amb una estada al mes de juny,  juntament amb els nens i nenes participants del projecte ARCE.
Ara per ara el que cal és gaudir d'un bon estiu per tornar ben frescos i ben fresques al setembre.

Si voleu saber amb més detall el funcionament de les Estades al camp d'aprenentatge Empúries , en el document adjunt hi trobareu tota la informació.

dimecres, 31 de març del 2010

Sortida dels alumnes de 1r

Hola som els alumnes de primer, el passat dia 25 de març vam anar d'excursió per veure les Dunes  i les platges que hi ha al passeig d'Empúries.

Vam anar a la platja del Riuet a tocar la sorra, era molt fina. Vam veure una platja molt petita amb moltes pedres, es deia Pedrigolet, vam observar les roques, mirar d'on sortien, com queien...

Hi havia una platja on hi havia una roca amb una forma molt estranya es deia Portitxol; el mar i la sal l'ha anat desgastant.

Ens van explicar que les dunes són muntanyes de sorra que hi ha herbes i plantes per què el vent de tramuntana no se l'endugui.

Aquí teniu un petit reportatge.




divendres, 26 de març del 2010

Entrevista al Pi

Dins del taller de Pins i Pinyes realitzat amb els alumnes de 2n, vam tenir l'oportunitat d'entrevistar un pi d'Empúries. No un pi qualsevol, sinó l'única amb qui hem pogut establir comunicació. Per sort és un pi de molts anys i que ha viscut moltes coses i que té ganes d'explicar-ho. Aquestes són les preguntes que li vàrem fer i les respostes que ens va donar. Lamentablement, algunes de les preguntes no se senten gaire bé.

Preguntes 1-4:
1. Quants anys tens?
2. Tens amics?
3. Qui és el teu millor amic?
4. Com estàs aquí, a la platja?

Preguntes 5-8:
5. T'agrada viure aquí?
6. Què menges?
7. T'has posat malalt alguna vegada?
8. T'has enfadat alguna vegada?

Preguntes 9-12:
9. Tens família?
10. Et cuiden els teus amics?
11. Dorms? Somnies?
12. Per què et vénen a visitar?

Preguntes 13-16:
13. Passen gaires vaixells per aquí?
14. Tens por de la nit?
15. Et molesta algú?
16. Vius bé aquí?

Preguntes 17-20:
17. T'han fet mal quan t'han enganxat els objectes?
18. T'han agradat tots els canvis que has vist?
19. Et fan fotos?
20. Quina estació de l'any t'agrada més?

Sortida dels alumnes de 2n


Ahir 25 de març els alumnes de segon vam anar al Camp d’Aprenentatge d’Empúries.
Vam agafar l’autocar des de l’escola i ens va portar a l’alberg d’Empúries; allà ens esperava el monitor que es diu Càndid.
Ens va explicar que aniríem a veure els arbres que hi ha al passeig d’Empúries.
Els arbres que vam estudiar són: el pi blanc, el pi pinyer, el pinastre.
Ens va explicar moltes coses com:
       - Que les fulles són punxegudes i tenen forma d’agulla
       - Les pinyes tenen diferents formes.
       - La flor masculina treu el pol·len i aquest va cap a la flor femenina per desprès fer el fruit.
       - Les escorces dels pins són diferent a cada arbre.
       - Les rates de bosc es mengen el pal que aguanta la pinya.
       - L’esquirol rossega la pinya.
       - El pi pinyoner té l’escorça més lliça  i la pinya és més gran i té forma punxeguda.

Cada un de nosaltres tenia una mini guia d’arbres. En Càndid ens deia el nom d’un arbre i nosaltres buscàvem l’arbre a l’índex i desprès mirarem les fotos i la informació.
Resultat que en aquest passeig hi ha un arbre molt especial!!!
L’ARBRE QUE PARLA!!!!
En Càndid ens va donar un micròfon per què féssim preguntes a l’arbre. Un cop feta l’arbre ens contestava a través de l’ordinador.
Una pregunta que li vam fer va ser:
Quin és el teu millor amic? Ens va contestar: el sol i el vent. Però que a vegades el vent li trencava les branques i el sol l’assecava.
Nens i nenes de 2on







dimarts, 9 de febrer del 2010

ELS ALUMNES DE TERCER VISITEM EL MUSEU DE L'ANXOVA I DE LA SAL

El dimarts 9 de febrer de 2010 vam anar al Museu de l'Anxova i de la Sal. Vam veure moltes coses: Un tros de carrossa, fotos de gent disfressada, disfresses, perruques, un cotxe amb en Teo...
Després ens van posar un vídeo sobre la pesca. Amb les xarxes pescaven el peix. Vam anar a una sala del museu i la Tània ens va explicar que la sal es treu del mar o de la muntanya. La Lurdes ens va explicar que abans els vaixells no tenien motor i ens va ensenyar com tenyien les xarxes amb suro. Ens van ensenyar una màquina per tapar els pots i després ens vam acomiadar de la Lurdes i la Tània.

Andrea López

dijous, 4 de febrer del 2010

¿Teníeu alguna closca per trencar?

Deprés de les sortides que heu fet amb el camp d'aprenentatge, potser us vindria de gust revisar alguna de les coses vistes però que no hi vam poder dedicar el temps necessari.
Per exemple, amb els de 4t, al mas Ventós, vam estar molt a prop d'una construcció molt antiga, i que vam poder veure des de l'autocar. ¿Us en recordeu?



Amb els de tercer també vam estar mirant una pedra que han posat al mig del passeig, molt a prop del cementiri mariner. A veure si també sabeu completar el puzzle i si en recordeu el nom.

diumenge, 31 de gener del 2010

Sortida al Nucli Antic de l'Escala amb els alumnes de tercer

Hem visitat l'antic rentador i la font, la torre del Pedró, la Plaça de l'Església i de l'Avi Xaxu, la Plaça Pekín, l'Alfolí de la Sal i el Cementiri Marí.

dijous, 28 de gener del 2010

Cementiri mariner

Hi ha una entrada al bloc general del CdA Empúries referida a la visita de l'Escola l'Esculapi al Nucli Antic de l'Escala que pot ser del vostre interès.

dilluns, 25 de gener del 2010

SORTIDA DELS ALUMNES DE QUART AL MAS VENTÓS

El passat divendres dia 22 de gener, vam anar al Mas Ventós. Des d'allà vam veure tota la plana de l'Empordà. En Càndid ens va ensenyar pobles i parts de la plana de l'Empordà com: les Illes Medes,Figueres ,St.Pere Pescador... .I vam fer un treball. Després vam anar als Aiguamolls. Allà vam pujar a l' observatori Senillosa i vam fer una situació amb els punts cardinals. Després de dinar ens van donar un dossier amb moltes classes d'ocells i plantes i amb parella vam fer un estudi. Més tard, vam anar a unes guaites. En Càndid ens va ajudar a trobar i distingir els ocells . Vam pasar un dia molt divertit i emocionant.

Alba 4rt de primària

divendres, 22 de gener del 2010

Sortida a les cales de l'Escala amb els alumnes de tercer

Hem visitat La Creu, la Mar d'en Manassa, la Platja de les Barques, la Punta, la casa de Can Cinto Xuà i el Port d'en Perris.